K É P E K   T H A I F Ö L D 
F L O R Á J Á B Ó L  É S  F A U N Á J Á B Ó L

FOTO KIÁLLÍTÁS A TERVALAMPI KÚRIÁBAN   

2002 AUGUSZTUS 17-TÖL DECEMBER 28-IG


2002  júniusban az ezer mosoly országában, Thaiföldön töltöttem fiaimmal a szabadságomat. Ott készítettem el azt a több mint ezer felvételt, amiböl ennek a kiállításnak az anyagát válogattam. Az idegen kultúrán kívül megfogott a természet mássága. Különösen a szabadon élö majmok nyújtottak megdöbbentö élményt. Kénytelen voltam belátni, hogy az ember és a majom között tényleg csak egy hajszálnyi a különbség. A mimikájuk és a gesztusaik elképesztöen megegyezöek az emberével, szinte kommunikálni lehet velük! Más állatok közelsége is lelkesedést ébresztett bennem. Csodás az orchideák sokfélesége! Ezek a természetben is böséggel fellelhetök, de a legszebbekkel Hua-Hin Butterfly Gardenjában találkoztam. 


NÉHÁNY KÉP A KIÁLLÍTÁS ANYAGÁBÓL

          

         


Laszlo Szilagyi fotokiállítása Thaiföld  flórájából és faunájából témájában egységes egész. Mégis aki látta az elözö kiállításait ( 2000 Tájképek és 2001 Portrék), az elgondolkodik László képi megfogalmazásain, és stílusán. Összes fotojának közös tulajdonsága, hogy a nézö azonnal felismeri, hogy a kép mit ábrázol, de hiányzik a témából a konkrét történet, így teret hagy a nézönek, hogy a saját fantáziája alkossa meg azt a fotok alapján. A vizualizációt a nézö önmaga végzi el hozzákapcsolva a képet pillanatnyi hangulatához, tapasztalataihoz. Ez László képeinek a kiválló értéke, amire gondolom tudatosan törekszik is fotói puritánságával. Még ha László meg is hagyja a nézöknek a szabad tolmácsolás lehetöségét, képeiböl könnyedén felismerhetöek a fotós saját élményei, érzelmei. A képekböl erösen sugárzik a fotós sajátságos kapcsolata a kép témájához. A képek egyedülálló találkozások pillanatait örökítik meg. A fotósnak alázatot kell tanúsítania a témája iránt. Laszlo Thaiföldi képei sokféle meleg pillantást és mosolyt közvetítenek, legyen szó majomról, elefantról, gyíkról, pillangóról, vagy éppenséggel teljes díszében pompázó orchideáról. A kiállítást nézhetjük az esztétika szépészeti nézöpontjából is. Ekkor az orchideafotokban megragadják a figyelmet a virágok kifejezö formái és szinei, melyben sikeresen ellenpontozzák a háttér szinei az elötér szineit. Ha van türelmünk hosszabban nézni egy-egy virágott, akkor fölfedezhetjük bennük az univerzális formákat, melyek emlékeztetnek minket valami mélyen gyökeredzö kollektív ösi emlékre. A fotozás hagyományaiban gyakran beszélünk  szubjektív fényképezésröl. Ilyenkor a fotozás pillanata önmagában is ugyanolyan fontos a müvésznek, mint a jól sikerült felvétel. Szerintem Laszlo is így van ezzel.  Laszlo által készített képek jól sikerült felvételek, melyek technikailag is korrektek. Ezek a fotok bármiféle magyarázat nélkül is érthetöek. Laszlo a felvételeihez a hagyományos kisfilmes kamerán és a szines negatívok kívük digitális kamerát is használ.Laszlo megélhetését az információtechnikából szerzi, a fotozás csupán egyik legkedvesebb hobbyja.

” Engem böven kielégít, hogy csak hobby szinten fotozzak, hiszen munkaként ”kénytelen lennék” csinálni azt, amit most csak kedvtellésböl teszek.” – mondja Laszlo.

Vesa Jaakkola
Festömüvész, amatör fotós